pátek 29. dubna 2011

PHP APC (PHP proxy)

PHP proxy APC je takové zařízení, které cachuje provoz PHP stránek a v případě opětovného vyžádání téže stránky tak vrátí uživateli výsledek mnohem a mnohem rychleji než kdyby to probíhalo klasickou cestou (zpracováním kódu PHP, dotazem do databáze, atd.).

V Debianu se instaluje takto

aptitude install php-apc

Poté je potřeba restartovat server Apache

/etc/init.d/apache2 restart

Tím je instalace hotová a vše začíná ihned fungovat. O tom jak to funguje se dozvíte rozbalením souboru /usr/share/doc/php-apc/apc.php.gz a jeho přesunutím někam kde lze pohodlně spouštět.

Pokud budete chtít měnit některá nastavení, podívejte se do souboru /etc/php5/apache2/conf.d/apc.ini a pročtěte si dokumentaci. Je s tím trochu potíž a i když lákavě vypadadají především direktivy apc.shm_segments a apc.shm_size nemusí vždy vše fungovat tak jak má.

apc.shm_size udává velikost sdílené operační paměti (cachované paměti systému) a standardně je v Debianu 30MB (je to dáno nastavením (/proc/sys/kernel/shmmax).

apc.shm_segments udává počet segmentů (částí) o výše uvedené velikosti, standardně je jen 1. Osobně mi změna tohoto parametru nefungovala a naopak apc.shm_size fungovalo v rozporu s dokumentací. V souboru /etc/php5/apache2/conf.d/apc.ini jsem nechal následující:

extension=apc.so
apc.shm_size=64

A tím nastavil velikost sdílené paměti oproti všem očekáváním na 64MB.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jak opravit IMAP v Thunderbirdu po aktualizaci NOD32

Po aktualizaci NOD32 se může stát, že v Thunderbiru přestane fungovat připojení pomocí protokolu IMAP. Postup k vyřešení: Restartovat počíta...