pátek 30. prosince 2011

IPv6 připojení přes SixXS

SixXS vám umožní vytvořit tunel spojující svět protokolu IPv4 s IPv6. Výhodou tohoto poskytovatele přitom je vcelku rozumná odezva a relativně snadný způsob instalace v systému (prostřednictvím program aiccu).

Zřízení účtu
Na stránce pro přihlášení do účtu SixXS najdete i odkaz pro vytvoření nového účtu. Ten není sice vytvořen okamžitě - podléhá ručnímu schválení zadaných údajů (a těch není zrovna málo).

Po odsouhlasení nově vytvořeného účtu je potřeba zažádat o vytvoření tunelu (nabídka Request tunnel) v levém menu. Přitom stačí nechat přednastavené volby a jako druhý bod tunelu vám bude přiřazen český czprg01 - Ignum, s.r.o. Díky tomu získáte vcelku slušnou odezvu Internetu (naměřil jsem nějakých 20 ms, ale může se lišit).

Tím budete hotovi s virtuální měnou ISK, která se použije pro zaplacení tohoto požadavku. Dál by bylo vhodné začít používat tunel a zhruba po týdnu budete za jeho používání odměněni dalšími ISK, které vám umožní zažádání o vytvoření podístě (subnetu). (Osobně jsem si na aktivaci tunnelu vzpomněl po nějaké době a tak mě překvapilo, že doslova po pár dnech, byly peníze na účtu a mohl jsem o podsíť rovnou zažádat).

K čemu je dobrá podsíť? Podsíť vám umožní připojit další (doslova) hromadu počítačů z lokální sítě a zpřístupnit jim tu část internetu běžící na IPv6. Aby toho nebylo zrovna málo, počítače s novými IPv6 adresami budou viditelné i zvenku a tak k nim budete moci přistupovat obvyklým způsobem (typickým pro IPv6) a nebudete muset řešit nějaký NAT a další vymoženosti poslední doby.

Bohužel tunel je samozřejmě jenom jeden a tak pokud využijete tento pro zpřístupnění IPv6 internetu síti např. v práci, budete zřejmě muset z domova použít metodu jinou, např. běžně používané miredo (nebo teredo), které vám IPv6 zpřístupní také (ale oproti SixXS nezískáte veřejnou IPv6 adresu).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jak opravit IMAP v Thunderbirdu po aktualizaci NOD32

Po aktualizaci NOD32 se může stát, že v Thunderbiru přestane fungovat připojení pomocí protokolu IMAP. Postup k vyřešení: Restartovat počíta...