úterý 21. února 2012

Starý buk ohrožuje okolí, nahradí ho mladý

Dnes jsem si chtěl něco přečíst na úřední desce města Hradce Králové a protože spíš nefungovala než naopak zabrouzdal jsem také na stránky města. Zde mě upoutala jedna ze super důležitých aktualit s názvem Starý buk ohrožuje okolí, nahradí ho mladý.

Komu čest, tomu čest, dovolím si citovat:

Stoletý buk lesní stojící v zahradě kostela Českobratrské církve u krajského soudu je ve špatném zdravotním stavu a je nebezpečný pro okolí. Takový je výsledek zkoumání odborníků, který povede k brzkému nahrazení letitého stromu mladým jedincem.

Nevím sice jak dlouho jsou buky obecně ve špatném zdravotním stavu a jak to mají se zdravotní pojišťovnou domluvené, ale zřejmě by to chtělo na jeho zlepšení trochu kondičního cvičení. Závěr mě pak šokoval, odborníci rozhodli nahradit starého letitého jedince novým, mladým.. bukem. Čtěme dál

Přestože se buk na první pohled jeví jako krásný a bezproblémový, skutečnost je jiná. Strom je odborem životního prostředí magistrátu sledován dlouhodobě, protože již roky vykazuje zdravotní problémy. V letech 2009 a následně vloni buk proměřovali odborníci ze znaleckého ústavu při Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

 Je vidět, že je buk ostře a dlouhodobě sledovaný nejen v letech 2009, ale dokonce i vloni. A jeho zdravotní stav se nelepší a nelepší.. Inu sledovat je zřejmě málo a zdravotní problémy stále přetrvávají - už jsem na ně křičel, nadával mu, ale nic nepomohlo .. A odborníci z Brna jsou stejného názoru, takže co s ním?

Z prvního měření vyplynula nutnost snížení koruny o zhruba pět metrů a propojení zdvojené koruny dynamickou vazbou, což se stalo. V průběhu loňského roku však došlo k poklesu koruny a propnutí vazby, takže strom byl pomocí speciálních přístrojů opět proměřen. Výsledky? Strom je intenzivně napaden parazitickými dřevokaznými houbami, konkrétně bělochorošem jabloňovým a vějířovcem obrovským, které enzymaticky rozkládají napadené dřevo. „Provedený tomografický monitoring a zátěžové analýzy potvrdily, že přijatá bezpečnostní opatření z roku 2009 už nestačí, strom není stabilní a hrozí zde nebezpečí jeho vyvrácení a pádu do frekventované křižovatky. Proto je nezbytné v tomto zimním období z bezpečnostních důvodů strom pokácet,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí hradeckého magistrátu Iva Šedivá.
Byl to ale obr, snížit něco o 5 metrů není žádná legrace a spolu s propojením koruny dynamickou vazbou si hned připadám jako stavitel výškových budov. Pak se to celé ale nějak propnulo, pokleslo a zašmodrchalo že to dokázali proměřit už jenom speciální přístroje a výsledek? Je toho hodně, že se to až stydím jmenovat a ostatně tomograf i zátěžové analýzy (to by snad vydalo na odbornou publikaci, nemyslíte?) to jenom potvrdily a protože se cítím ohrožen, bude nejlepší strom skácet.
Jelikož město přijde o významnou solitérní dominantu, odbor životního prostředí pomůže farnímu úřadu, jemuž buk patří, obstarat k 100. výročí založení farnosti strom nový, zdravý a pokud možno větší. „Strom bude vysazen poblíž místa stromu káceného,“ dodala.
No tak samozřejmě, že nový strom by měl být zdravý a pokud možno ještě větší, přece tam nenasadí nějaké koště metr vysoké.. Tak jen doufejme, že se mu bude dařit lépe než tomu původnímu stromu a snad si také užije tolik publicity, zkoumání, pozorování, předvídání, vypočítávání, testování a měření jako strom původní. Buku zdar!

Kdo chce, může si přečíst ještě přiložené znalecké posudky..

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jak opravit IMAP v Thunderbirdu po aktualizaci NOD32

Po aktualizaci NOD32 se může stát, že v Thunderbiru přestane fungovat připojení pomocí protokolu IMAP. Postup k vyřešení: Restartovat počíta...