čtvrtek 16. února 2012

Zrychlení počítače SSD diskem a co na to řadič

V případě použití SSD disku s dostatečným výkonem a rychlostmi kolem 500MB/s (např. OCZ disk s Vertex 3) je potřeba pamatovat také na odpovídající výkonostní podporu ze strany základní desky.

Pokud na vaší základní desce jsou jen porty Sata 2 bude maximální rychlost 3 Gb/s, což děleno 8 a převedeno na na MiB/s dá reálnou rychlost trochu pod 200MB/s. Setkal jsem se sice i s novějšími (zřejmě lepšími deskami), které dávali rychlost něco přes 200MB/s, ale to se zřejmě odvíjí od kusu a požitého řadiče - hardwaru.

Jestliže disponujete Sata 3, bude situace o něco veselejší a s výkonem 6 Gb/s se už dá leccos dělat (opět si můžete reálnou předpokládanou rychlost přepočítat a na 500MB/s by se to mělo s menší rezervou dostat..).

Pozor, pro SATA 3 při vyšších rychlostech je třeba mít i odpovídající datové kabely, certifikované pro tyto rychlosti. Ty jsou v podstatě jednou tak drahé jak ty obyčejné, ale na běžných vám to nepoběží..

V mém případě, Sata 3 nemaje, jsem zvolil koupi řadiče Kouwell PE-115, který je osazen dvěna SATA 3 porty a připojuje se do PCI Express X1 portu. Na ně jsem připojil stávající disky a bylo hotovo. Řadič přitom standardně používá režim disků AHCI, který může být v některých případech podstatný..

Jak zjistit nastavení výše uvedeného řadiče? Po spuštění počítače (na POST obrazovce) stiskněte CTRL + M. Dál se objeví nastavení řadiče (pole RAID 0 a 1, a také aktuální přenosové rychlosti rozhraní PCI-E a SATA 3 nebo 6 Gbps).

Bohužel jsem i tak zůstal na zhruba stejných rychlostech výkonu jako při připojení přes SATA 2. A v čem že je problém? Ve sběrnici PCI Express, která musí být alespoň standardu PCI Express 2.0 nebo vyšším (ve vyšším standardu se nyní snad ani nevyrábí). Obvyklá sběrnice PCI Express (verze 1) podporuje maximální rychlost 250 MB/s a novější PCI Express 2 pak rychlost max. 500 MB/s. Když k tomu ještě připočtete určitou režii přenosu dat, tak to je vcelku takové pomalé zvířátko..

Jak zjistíte maximální rychlostí vaší sběrnice PCI Express? Blbě. Řada výrobců to jednoduše neuvádí (pak s největší pravděpodobností očekávejte starší verzi) a novější revize jsou pak použity na nových základních deskách, kde se touto vyšší rychlostí výrobci obvykle chlubí.

V této souvislosti se také můžete narazit na označení rychlosti přenosu 2,5 GT/s resp. 5GT/s atp. GT/s je přitom zkratka GigaTransakce za sekundu a tak lidově řečeno uvádí počet transakcí za sekundu. Nikde ovšem není předem řečeno kolik dat je v takové transakci a tak se tato hodnota v podstatě násobí šířkou sběrnice, a pak znova přepočítává na hodnoty 250 MB/s resp 500 MB/s. K tomu si ještě připočtěme (resp. odečtěme) přepočet z MB/s na počítačové MiB/s a jsme spolu s nutnou režií (kolem 20%) na ne příliš úchvatných výsledcích naměřených na běžném počítači. ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jak opravit IMAP v Thunderbirdu po aktualizaci NOD32

Po aktualizaci NOD32 se může stát, že v Thunderbiru přestane fungovat připojení pomocí protokolu IMAP. Postup k vyřešení: Restartovat počíta...